Hidroliz, bir moleküldeki bağın su ile kırıldığı herhangi bir kimyasal reaksiyondur. Bir esterin hidrolizi z'ye yol açar. Yani, bir karboksilik asit ve bir alkol oluşturmak için kullanılabilir.
Hidroliz Kullanımı
Hidroliz, birçok alanda kullanılan yaygın bir işlemdir. Süt proteinlerinin hidrolizi peynir üretimine yol açar, kağıt endüstrisinde kağıt viskozitesini azaltmak ve kesme, düzleştirmeye yardımcı olmak için nişastanın hidrolizi kullanılır.
Diğer örnekler, şekerleri çıkarmak ve etanole dönüştürmek için bitki selülozunu parçalayarak biyoyakıt üretimini içerir. Bu işlem aynı zamanda deterjanların ve endüstriyel deterjanların üretiminde de kullanılır. Ayrıca, sabunlaştırma denilen şey, bir trigliseridin bazik koşullar altında gerçekleştirilen hidrolizidir. Hidroliz kimyasal veya enzimatik olarak gerçekleşebilir.
Biyolojide, ATP'nin (adenozin trifosfat) ADP'ye (adenozin difosfat) ve Pi'ye (inorganik fosfat) hidrolizi, hücrelerin çalışması için enerji açığa çıkaran reaksiyondur. Sindirim sırasında, çeşitli enzimler, kompleks şekerlerin hidroliz yoluyla basit glikoza, proteinlerin amino asitlere veya lipitlerin yağ asitlerine parçalanmasını sağlar.
Yorum Gönder