Gıda ve beslenme bilimi, tamamı gıda ve gıdanın çeşitli bileşenleri ile canlı vücut arasındaki etkileşimi ile ilgili ana çalışma ile ilgili birkaç bilimsel disiplini kapsayan bir çalışma alanıdır. Gıda üretimi ile ilgilenen bilim çok geniş olabilir. Bu, özellikle genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO'lar) gibi hibrit ürünler ve hatta birçok tahıl gibi tamamen farklı bir ürüne işlenmiş gıdalar için geçerlidir.
Gıda ve Beslenme Biliminin Özellikleri Nelerdir?
Gıda ve beslenme bilimi okuyanların kimya, biyoloji ve beslenme dahil olmak üzere çeşitli bilimsel alanlarda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Birlikte, bu alanlarda öğrenilen tüm ilkeler, bir gıda bilimcinin çalışmalarını besleyecektir. Bu alanlarda tam bir altyapı olmadan gıda ve beslenme bilimi tam olarak anlaşılamaz. Bu nedenle, bu alana ilgi duyan öğrencilerin ön koşul olarak bu diğer bilimsel çalışma alanları hakkında temel bir anlayışa sahip olmaları gerekir.
Örneğin, asitli veya alkali besinlerin vücudu nasıl etkilediğini anlamak için öncelikle asitlik ve alkaliliğin ne olduğunu ve insan vücudunun bu besinlerle nasıl baş ettiğini anlamak gerekir. Kanın hafif alkali olduğu ve pH'ının 7.35 ile 7.45 arasında olduğu bilinmektedir. Bu nedenle besinleri bu seviyede dengelemeye çalışmak vücut için olabildiğince doğal bir alım sağlayacaktır. pH dengeli beslenmeyen bireyler, vücut üzerinde pH'ı kendi kendini düzenlemesi için baskı yapar, bu da vücut doğru beslenmenin yapacağı şeyleri yaptığı için sağlık sorunlarına ve genel yorgunluğa yol açabilir.
Gıda bilimcileri ayrıca, yeni gıdaların araştırılması ve geliştirilmesinden de sorumludur. Tıpkı alkali ve asidik sorusu gibi, gıda ve beslenme biliminde dikkate alınması gereken yüzlerce başka etkileşim vardır. Yeni bir ürünün kimyasına bakmak ve diğer kimyasallarla etkileşimlerini test etmek çok önemli olabilir. Bazı bileşenler kendi başlarına etkisiz görünebilirken, yanlış formülle karıştırıldıklarında çok güçlü ve hatta tehlikeli hale gelebilirler.
Gıda ve beslenme biliminde kariyer yapmak isteyen öğrenciler, birçok farklı gıda alanında ileri düzey derslerin yanı sıra temel bilimler dersleri alacaklardır. Temel bilgilerin yanı sıra, öğrenciler için ortak kurslar gıda güvenliği, gıda teknolojisi, insan beslenmesi ve mikrobiyoloji konularını içerir. Mezun olduktan sonra, gıda işleyicilerde ve Gıda ve İlaç İdaresi gibi devlet kurumlarında birçok gıda bilimi işi bulunabilir.
Yorum Gönder